יום חמישי, 20 בינואר 2022

מטיילים ושרים עם אבנר פלג

באחד מימי השבוע שעבר הוזמנתי לסיור בשכונת נווה צדק ושוק הכרמל שבתל אביב - סיור ייחודי עם אבנר פלג - מטייל ושר (אספר עליו בהמשך). מסתבר שבין סימטאות ורחובות השכונה טמונים סיפורים מעניינים מהעבר של תל אביב, שחלקם עסיסיים, בית רדוף, תעלומות היסטוריות מסתוריות,  וחלקם רק ממתינים שיספרו אותם.

את הסיור התחלנו במרכז סוזאן דלל - אבנר החביב שלף את החצובה שעליו הניח את התווים, שם עליו את האקורדיון, תוך כדי חילק לנו שירונים וכולנו פצחנו בשירה להתרוממות מצב רוח. בין שיר לשיר שמענו מפי אבנר את ההיסטוריה וקורות מרכז סוזן דלל.




פלג הסביר לנו כי שניים מהמבנים של מרכז דלל הם בעצם מבנים היסטוריים ששימשו בתור בתי ספר, האחד בית ספר לבנים של חברת כל ישראל חברים (אליאנס) והשני בית ספר לבנות של תנועת חובבי ציון. שני בתי הספר נבנו על ידי יוסף אליהו שלוש, תושב שכונת נוה צדק, בברכת ועד העיר יפו ב-1908. המבנים עברו שיקום ושימור בשנת 1989בעזרת תרומת משפחת דלל מלונדון – לזכר בתם סוזן וכיום זהו משכנם של קבוצת תיאטרון נווה צדק.



פלג המשיך בהסבריו כשלפתע הופרעו דבריו על ידי בחור קצת נרגש ומוזר לבוש בצורה יוצאת דופן, שסיפר לנו ששמו צביקה שעובד בדואר בפתח תקוה ושהוא עומד להציע נישואים לאהובתו צילה.  אחרי שצחקנו והתרגשנו עם צביקה התברר לנו שהוא, בעצם, השחקן ערן לנסקי, חבר של פלג ושהוא חלק מחוויית הסיור בנווה צדק. האמת שלקח לי מספר שניות להבין שהעובר אורח הוא חלק מהפתעות הסיור.

ערן לנסקי צץ והופיע מדי פעם בהמשך הסיור בעוד מספר מקומות  בהם עצרנו בדמויות שונות. בדרכו המקורית ודרך סיפוריו המשעשעים למדנו על ההיסטוריה של נווה צדק.



ברחבה שבסוזן דלל התעכבנו ליד פסיפס של דוד טרטקובר שבו ניתן לראות את כל הדמויות החשובות והקשורות לשכונה.

משם המשכנו לטייל ולסייר ברחובות השכונה, נעמדים בפינות שונות ברחובות, כשפלג מלווה את הסבריו בשירה וניגון באקורדיון ואנחנו מצטרפים אליו.





בין רחובות השכונה, עצרנו ליד בית מפואר של משפחת שלוש, שגם שי עגנון היה גר בו לבית משפחת אבולעפייה הידועה מיפו. הנמשך עצרנו ליד ביתו המפואר של שמעון רוקח שהיה אחד ממייסדי השכונה, וצפינו בשני בתים זהים שנבנו עבור נכדיו של שלוש.

המשכנו לסייר ברחובות השכונה , נעצרים ליד מבנים נוספים, מקשיבים לסיפוריו של פלג ולא מפסיקים לשיר. דרך רחוב שבזי המפורסם הגענו לשוק הכרמל . התחנה הראשונה בשוק הייתה בבסטה של עבד המוכר יותר בתור ינעל העולם. משם המשכנו לדוכן בוריקה שהוכנסה לתוך פיתה, טעמנו את מגולגלאווח וסיימנו במיץ טבעי טעים.




אבנר פלג שר ומנגן מילדות - הוא והאקורדיון תמיד יחד. עד שנת 2018 עסק בתחומי הכלכלה. לפני שלוש שנים הגשים חלום ישן. הוא השלים את לימודי הדרכת טיולים בחו"ל ובארץ.

פלג לא סתם מדריך טיולים, אלה מדריך טיולים מזמרים!! בנחלאות ונוה צדק, באמריקה הדרומית ומרוקו. מטייל עם אקורדיון על הגב, שירונים ביד, סיפורים, מאכלי עמים, שחקנים, הפתעות....ומה לא?!




לפרטים נוספים על הסיורים  המומלצים של אבנר והאקורדיון כנסו לדף הפייסבוק:
https://www.facebook.com/avnerp64
או ליצור קשר בטלפון: 0524709770





בשיתוף אבנר פלג-מדריך טיולים
ערכה וצילמה: נדיה היבא

הכירו את "קמח הארץ": טחנת קמח ישראלית, המייצרת ומשווקת קמחי איכות

הכירו את "קמח הארץ": טחנת קמח ישראלית המייצרת ומשווקת קמחי איכות, נותנת מענה  לאופים המקצועיים - בעלי מאפיות וקונדיטוריות ולאופה הפרטי ומספקת קמחים מוכרים או נדירים ומיוחדים באיכות הגבוהה ביותר.

לכבוד ט"ו בשבט (מתאים גם לכל ימות השנה), מפנקת הטחנה במתכון ללחם נהדר, העשוי מקמח כוסמין מלא ומשובח שנטחן בטחנה מהגרעין בשלמותו. לחם טעים עם אגוזים ופירות יבשים - שכל המשפחה תאהב!

הטחנה הוקמה ב-2009 והמטרה הראשונה שעמדה לנגד עיניו של מייסדה, אמנון ברזין, היתה לשווק לקהל האופים הישראלי ההולך וגדל מוצרים איכותיים, ברמה גבוהה ותוך שמירה על מחירים הוגנים – דבר עליו הוא מקפיד גם כיום.

הטחנה מתמחה בקמחי איכות. חלקם נטחנים במקום באבן ריחיים ובמטחנת גלילים (בשני המקרים הגרעין נטחן בשלמותו, כולל הגרעין והנבט) וחלקם, מיובא מטחנות קמח מובילות בגרמניה, צרפת ואיטליה. מכל טחנה, מביאים את הקמחים המייחדים אותה ושמתאימים לאפייה הייחודית של אותה מדינה.

לחם מחמצת מקמח כוסמין מלא של קמח הארץ, עם פירות יבשים ואגוזים. צילום - קמח הארץ
הטחנה נותנת מענה הן לאופים המקצועיים - בעלי מאפיות וקונדיטוריות, והן לאופה הפרטי והיא מספקת עבורם קמחים מוכרים או נדירים ומיוחדים – באיכות הגבוהה ביותר. בין הקמחים: קמחים מלאים ממגוון דגנים; קמח פיצה; קמחים צרפתיים; קמחים מדגנים עתיקים; קמחי פרימיום ועוד. 

בנוסף, ניתן למצוא את המותג הייחודי "מולינו"- תערובות אפייה ללא גלוטן, ומוצרים נוספים ללא גלוטן.

בצמוד לטחנה פועל גם בית מאפה מקומי, בו נאפים מדי יום לחמי מחמצת טריים. לצד אפיית לחמים, נועד בית המאפה לבדוק ולהתנסות בקמחים השונים, תוך שהוא משמש כמעבדה ומוקד ידע לאופים, בכל הרמות.

קמח הארץ - קמח כוסמין מלא. צילום - קמח הארץ
בט"ו בשבט - ראש השנה לאילנות, נהוג לאכול מפרי הארץ, בדגש על שבעת המינים (גפן, תאנה, רימון, זית, חיטה, שעורה, תמר), כמו גם מחמשת מיני הדגן בהן התהדרה הארץ (חיטה, שעורה, שיבולת שועל, כוסמין ושיפון) ואגוזים ופירות יבשים שמקורם כאן (תמר, צימוק, שקד, חרוב ועוד). רבים גם נוהגים לערוך סדר ט"ו בשבט ישראלי, או כזה הנשען על מקורות מסורתיים או קבליים.

כדי להדגיש את התחדשות הקשר בין העם לארצו, נוסדה הכנסת בט"ו בשבט - שנחוג בנטיעות. החג מזוהה גם עם הטבע, אקולוגיה והגנה על החי והצומח.

ואיך אתם תבחרו לציין את החג? בנטיעה, בסדר משפחתי, בשירה בקול גדול "כָּךְ הוֹלְכִים הַשּׁוֹתְלִים" או... הכל ביחד? 

העיקר שתצטיידו בלחם איכותי העשוי מקמח של "קמח הארץ" - שמכיל את כל טוב הארץ והחג, ושאין כמוהו לבציעה ולטבילה בשמן זית או למריחה בכל ממרח אהוב. טעיייםםםם!

הקמח מכיל 100% קמח כוסמין מלא, שנטחן מהגרעין בשלמותו, ללא צורך בניפוי.
מחיר: 15 ש"ח למשקל 1 ק"ג. 
כשרות: בד"צ מהדרין של הרב רובין.

להשיג בחנויות מובחרות ברחבי הארץ (רשימה באתר הטחנה), בקנייה במקום או במשלוח הביתה מהאתר https://www.kemah-haaretz.co.il/

קמח הארץ - קמח כוסמין מלא. צילום - משה פילברג
"קמח הארץ" מציע לט"ו בשבט ולכל ימות השנה,  מתכון ללחם מחמצת העשוי מקמח כוסמין מלא ואיכותי הנטחן מהגרעין בשלמותו. לחם טעים עם פירות יבשים ואגוזים

חומרים:
450 גרם קמח כוסמין מלא "קמח הארץ"
375 מ"ל מים
150 גרם מחמצת אם בסיסית (מקמח מלא) או 5 גרם שמרים יבשים
10 גרם מלח
50 גרם אגוזי מלך
150 גרם תערובת פירות יבשים (צימוק בהיר, צימוק כהה, משמש, תמר...)

אופן ההכנה:
👈מכניסים למיקסר את כל חומרי הבצק מלבד תערובת האגוזים והפירות היבשים. לשים עם וו לישה כ-3 דקות במהירות נמוכה, ועוד כ-5 דקות במהירות גבוהה, עד שהבצק מוכן

👈 מוסיפים את תערובת האגוזים והפירות היבשים ולשים זמן קצר - רק עד לאיחוד עם הבצק

👈 מוציאים את הבצק מהמיקסר לתבנית לחם או לסלסלת התפחה, מכסים במגבת לחה ומתפיחים בטמפרטורת החדר (כ-26 מעלות), עד שהבצק מכפיל את נפחו

👈מעבירים את הבצק שתפח לתבנית מרופדת בנייר אפייה

👈מחממים תנור ל-250 מעלות (חום עליון ותחתון). אופים במשך 10 דקות בחום גבוה ולאחר מכן, עוד כ-30 דקות בטמפרטורה של 200 מעלות

👈 ** בתנור ביתי, יש להכניס גם תבנית עם מים, ליצירת אדים

👈 יש לצנן על רשת למשך שעתיים לפחות

הערה: זמן האפייה והטמפרטורה עשויים להשתנות מתנור לתנור.

בשיתוף קמח הארץ
קרדיט צילום:  קמח הארץ, משה פילברג
ערכה: נדיה היבא

"הנוכל האמריקאי" מאת עינת פרידמן

 הספר הנוכל האמריקאי מאת עינת פרידמן, שיצא לאור ביוני 2025 בהוצאת ביתן, הוא רומן עכשווי המתאר את סיפורה של אישה ישראלית שנפלה קורבן לנוכלות ...