יום ראשון, 28 באפריל 2024

"תמול "שלשום" בית קפה/מסעדה, חנות ספרים ותרבות בירושלים חוגגת 30 שנה

הפעם בואו וסעו יחד איתי לטייל בירושלים, למבנה מאוד ייחודי ועתיק הממוקם בחצר ירושלמית שמאוד קל לפספס את הכניסה אליה (שימו לב לשילוט), יוצא דופן, מקסימה, מעניינת, בעלת היסטוריה רבת שנים, עם אווירה נינוחה ונעימה וגם במקום קולינריה טובה מאוד.

מדובר בבר/מסעדה, חנות ספרים ותרבות "תמול שלשום" הממוקם בנחלת שבעה, רחוב סלומון 5, אחת מהשכונות הראשונות שנבנו מחוץ לחומות ירושלים. בקומה שנייה, במבנה ציורי עתיק מאותר קשתות, קירות עתיקים וישנים עמוסי ספרים, תערוכות ציורים ועבודות אומנות.

צילום: נדיה היבא
במקום 2 אולמות (אחד המסעדה והשני חדר פרטי לאירועים) ובניהם מרפסת וחנות ספרים קסומה, שבה נעים לשבת ולהינות מאווירת המקום הייחודית ומהאוויר הירושלמי ומאוכל טעים מאוד.

לפני החג הוזמנתי למסעדת "תמול שלשום" שציינה 30 שנים עם מנות חדשות, שפית חדשה וסדרת אירוע תרבות.
הכניסה לחצר המסעדה מרחוב יואל משה סלומון 5 בנחלת שבעה.
צילום: נדיה היבא

צילום: נדיה היבא
תמול שלשום, מוסד התרבות ובית הקפה הירושלמי המוכר והאהוב בבעלות דן גולדברג *מציין 30 שנה להיווסדו ומשיק סדרת אירועי תרבות חדשה ומנות חדשות בתפריט פרי יצירתה של השפית החדשה נעמי גיאת*.

מיום פתיחתו לפני 30 שנה, ע"י דוד ארליך ז"ל הפך בית הקפה/מסעדה 'תמול שלשום' (ע"ש ספרו של ש"י עגנון) בנחלת שבעה בירושלים למוסד תרבות ייחודי ומיוחד.

מטרתם של ארליך ז"ל, עיתונאי וסופר ושותפו דן גולדברג שהצטרף אליו שנתיים מאוחר יותר, היתה להקים בירושלים מקום מיוחד כמו בתי קפה בעולם שיחבר בין תרבות, אוכל טוב ואווירה טובה. ואכן, 'תמול שלשום' הוא מקום ייחודי המשלב תחת קורת גג אחת; בית קפה, מסעדה, ותרבות – מקום אולטימטיבי למפגש ושיח. 

צילום: נדיה היבא

צילום: נדיה היבא
מיקומו המיוחד במרכז המדרחוב של נחלת שבעה בבניין עתיק לשימור מהמאה ה-19, יחד עם האווירה הייחודית והרומנטית שלו הפכו אותו לאטרקציה המושכת אליה מבקרים וזוגות מכל רחבי הארץ ולראיה למעלה מ-250 זוגות התחתנו לאחר שהכירו ב'תמול שלשום'.

בערב הראשון לפתיחת 'תמול שלשום' התארח המשורר יהודה עמיחי ובמהלך השנים התארחו במקום מאות סופרים ומשוררים מכל גווני הקשת. גם היום, נהנים מבקרי 'תמול שלשום' מאירועי שירה וספרות, הרצאות, מוזיקה חיה ותערוכות. בין הקשתות והקירות העתיקים ניצבים מדפים עמוסי ספרים ותערוכות אמנות מתחלפות המעניקים ערך מוסף לחוויית הביקור בו.

במלאת 100 שנים ליהודה עמיחי, נפגשו במשך כשנה 13 משוררים מגרמניה וישראל בעיר מולדתו של עמיחי - וירצבורג ויצרו מחוות אהבה לכתביו וחייו של יהודה עמיחי. 

*לרגל שנת ה-30 לתמול שלשום הושקה סדרת אירועי תרבות חדשה ובועטת* שכללה  מופעי שירה, ערב שירה והומור, מופע מוסיקלי ועוד.

צילום: נדיה היבא

צילום: נדיה היבא

צילום: נדיה היבא

צילום: נדיה היבא
ב-1.5 תושק האנתולוגיה המכילה את המחוות האלו, יחד עם תרגומים חדשים לעמיחי - בקריאה חגיגית, נגינה ושירה. באירוע ישתתפו עורכי האנתולוגיה - ערן שאשא עברון ויונה-דביר שלם וכותבי האנתולוגיה קים מידן, ניתאי קלי, טל-שחר קנול, אופיר אשרי ואיתי-נתן טהורי.

ב-2.5 תתארח הזמרת פלורה להופעת סולו עם גיטרה קלאסית לקראת שחרור אלבומה הרביעי ״הרגעים הקטנים האלה״. פלורה היא זמרת יוצרת ומפיקה, ששיתפה פעולה עם האמנים המובילים בארץ (יובל בנאי, אסף אבידן, רונה קינן ועוד), מלחינה למחול ותיאטרון ומרצה במכללת רימון. אלבומה הרביעי ״הרגעים הקטנים האלה״ עומד להשתחרר במהלך 2024 ועד כה יצאו ממנו שלושה סינגלים, שיר הנושא ״הרגעים הקטנים האלה״ ו״להאמין״ ו״ילד שלי״.

9.5 - רותם בר אור (The Angelcy) יופיע במופע אקוסטי. רותם הוא מוזיקאי ייחודי בנוף הישראלי, הופעותיו האקוסטיות נחשבות לחוויה מוזיקלית לאוזניים ולנפש.

23.5 - קובארי אינטימי - לאחר ששחררה את ״חיוג מהיר״, סינגל חדש מתוך אלבומה השישי העתיד לבוא, אביגיל קובארי (ירושלמית במקור!) תגיע לתמול שלשום בליווי זיו זק המפיק המוזיקלי שלה, להופעה אקוסטית ואינטימית עם שירים מכל האלבומים ביניהם ״איילות״, ״מפרק את זה״, ״אלול״, ״מייבש״ ועוד.

ב3.6 תגיע לתמול שלשום המשוררת רבקה מרים והמשורר אליעז כהן לערב משותף, 

ב17.6 תושק תערוכה חדשה 'מישהו לרוץ איתו' עם האוצרת ליאורה וייז. 

בנוסף ב20.6 תופיע רונה קינן חמושה בשלל גיטרות, כלי הקשה, מכונות תופים, ומפוחית, עם שירים שהפכו לחלק מפס הקול הישראלי,

כמו כן יתקיימו במהלך יוני ערבי ספרות בהם יתארחו הסופרים אשכול נבו, אתגר קרת ועוד.

קרפצ׳ו סלקים אפויים במלח-ויניגרט נענע פקאן מסוכר נענע טרייה בצל סגול שמן בזיליקום
גבינת פטה סומק 
צילום: נדיה היבא

מנה טעימה ומרעננת מתובלת בדיוק כמו שאני אוהבת. פרוסת גבינת הפטה  עם הזעתר ושמן הזית
מעל היה מושלם לטעמי. צילום: נדיה היבא

טורטליני גבינות עם רוטב חמאת מרווה, דבש, שום לימון ותרד  
צילום: נדיה היבא
*קולינריה*
לאחרונה הצטרפה לצוות תמול שלשום *השפית נעמי גיאת (לשעבר מסעדת צמח וקבוצת מחניודה*) ולרגל אירועי ה-30 רקחה גיאת *מספר מנות חדשות שחברו לתפריט המסעדה* כמו:

קרפצ׳ו סלקים אפויים* במלח-ויניגרט נענע פקאן מסוכר נענע טרייה בצל סגול שמן בזיליקום גבינת פטה סומק 39 ₪ 
טורטליני גבינות עם רוטב חמאת מרווה, דבש, שום לימון ותרד - 67 ₪
כרוב צלוי* בציר שום טימין ומרווה על מצע צזיקי עשבים שום וגרידת לימון עם שקדים קלויים ושמן ירוק. 35 ₪
סלט אנדיב*, הדרים, שומרים , בצל וחסה לאליק בויניגרט צ׳ילי וג׳ינג׳ר 65 ₪
לינגוויני אליו אוליו* ברוטב שמן זית יין לבן ולמון עם שום טרי, קונפי שום עגבניות וזיתים בזיליקום ופטרוזיליה. שטרוייזל פירורי לחם ושום. 56 ₪

מנה מאוד טעימה ומומלצת  - כרוב צלוי בציר שום טימין ומרווה על מצע צזיקי עשבים
שום וגרידת לימון עם שקדים קלויים ושמן ירוק.
צילום: נדיה היבא

מנה  נוספת נהדרת שאזמין שוב במסעדה - אליו אוליו - פסטה  ברוטב שמן זית , יין לבן,  לימון, בזיליקום,
עם  שום  טרי וקונפי של שום, זיתים, עגבניות שרי, מוגש עם שטרוייזל פירורי לחם מעל.
צילום: נדיה היבא
בין המנות המוכרות במסעדה*
ראשונות:
ועדת קישוא - קישוא צרוב על מחבת לוהטת, בתוספת שקדים קלויים על מצע לאבנה וגבינת פטה טרייה - 46 ₪
שווארמה טבעונית- נתחי שווארמה טבעונית מזרעי דלעת וחמנייה, מוקפצים על המחבת בשמן זית ותבלינים, מוגש על מצע טחינה לצד פוקאצ׳ה שמן זית ומלח גס - 58 ₪
סלט קפרזה - עגבניות שרי צלויות, עגבניות מיובשות, קרעי מוצרלה, בזיליקום, שום קונפי, זיתי קלמטה, בצל סגול, שמן זית ורוטב בלסמי - 49 ₪

"כל יום וכל היום על הלחם יחייה האדם"!!!  (זה אני אמרתי) פוקצות חמימות וטריות
שמעל שמן זית ומלח גס - כמכורה ללחם טרי אתם כבר מבינים שנהנתי מכל ביס  מהפוקצ'ה בליווי
הגבינות הלבנות האיכותיות שהיו ליד. צילום: נדיה היבא

חציל קלוי כשבטופינג טחינה , גרגרי חומוס ועגבניות שרי וליד  פרוסות של ביצה קשה.
צילום: נדיה היבא

מנת גבינות משובחות  ואיכותיות שגם אותה מאוד אהבתי. צילום: נדיה היבא
סלטים:
בגן מוקסם - עלי גינה, סלק צלוי, בצל, פטה, שקדים, בזיליקום ונענע בתיבול שמן זית ולימון - 63 ₪
סלט קינואה בשלושה צבעים - עגבניות שרי, בצל סגול, חמוציות, סלרי, קוביות בטטה צלויות ועשבי תיבול, עם טחינה גולמית מעל - 59 ₪

ממליצה לפתוח את הארוחה עם "הגן הקסום" הסלט המרענן שהיה מאוד טעים . 
בגן מוקסם - עלי גינה, סלק צלוי, בצל, פטה, שקדים, בזיליקום ונענע בתיבול שמן זית ולימון  
צילום: נדיה היבא
פסטות:
קפלטי ריקוטה ותרד - כיסוני פסטה גדולים ממולאים, עם קונפי של עגבניות, שום, בצלים וזיתים ברוטב שמנת פסטו - 68 ₪
דני האדום - ניוקי סלק בעבודת יד ממולא במוצרלה, ריקוטה וגראנה פדאנה ברוטב שמנת, פרמזן ועלי תרד - 72 ₪
פפרדלה לימוני - פסטה פפרדלה מוקפצת עם זוקיני, בצל, ארטישוק וחמאה לימונית, מוגש עם קנל של שמנת חמוצה מעל - 63 ₪
רביולי ירקות טבעוני - ברוטב פיקנטי של עגבניות קלויות ועשבי תיבול בבישול ארוך - 67 ₪

אחת מהמנות שמאוד הפתיעה אותי ומאוד מומלצת לטעמי ולא רק לטבעונים הייתה
פאי רועים- Beefree (תחליף בשר מחלבון אפונה) טחון טבעוני עטוף בפירה תפוחי אדמה
מתובל, 
מוגש לצד סלט שוק רענן.
צילום: נדיה היבא

פאי רועים- Beefree (תחליף בשר מחלבון אפונה) טחון טבעוני עטוף בפירה תפוחי אדמה
מתובל, 
מוגש לצד סלט שוק רענן.  צילום: נדיה היבא

צלחת קינוחים מצויינת. הכל היה מאוד טעים ומומלץ מאוד. צילום: נדיה היבא
עיקריות:
פאי רועים- Beefree (תחליף בשר מחלבון אפונה) טחון טבעוני עטוף בפירה תפוחי אדמה מתובל, מוגש לצד סלט שוק רענן - 72 ₪
דג הזהב - פילה סלמון ברוטב שמנת, שמן זית, פטריות ובלסמי מצומצם, מוגש על מצע פירה עם חמאה ופרמז׳ן, לצד סלט שוק רענן - 125 ₪

המסעדה שעברה ממש לפני המלחמה שיפוץ במסגרתו נבנה קירוי למרפסת, מכילה כ-80 מקומות ישיבה ומשתרעת על פני שטח של כ-120 מ"ר המחולק לשלושה חללים- שני חדרים סגורים, וחלל פתוח המאפשר ישיבה במרפסת שקטה ומוארת באוויר הירושלמי הצלול. 

כל שולחן ופינת ישיבה במסעדה קרוי על סיפור מבין שלל הסיפורים שנצברו בהיסטוריה המפוארת של המקום, תפריטי המסעדה מוגשים בצורת ספר כרוך, וכלי ההגשה יושבים על "פלייסמטים" מאוירים באווירת המקום.

"תמול שלשום" – רחוב יואל משה סלומון 5 ירושלים, מדרחוב נחלת שבעה, טלפון: 02-6232758
כשרות- רבנות ירושלים חלבי גוש קטיף חלב ישראל.
שעות פתיחה: א'-ה' 8:30-23:00, ו' 8:30 עד כשעה לפני שבת.

www.tmol-shilshom.co.il
קרדיט לצילומים: נדיה היבא

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.

רשת "גרג קיטשן" פותחת מסעדת בסטרו בנס ציונה

בשורה משמחת לתושבי נס ציונה והסביבה!!! רשת מסעדות הביסטרו: "גרג קיטשן", מקבוצת גרג, מתרחבת ופותחת השבוע סניף בעופר קניותר, בנס ציו...