יום רביעי, 20 בפברואר 2019

לראשונה בארץ- במרכז הרפואי לגליל: ניתוח הסרת מפרקי לסת והחלפתם במפרקים מלאכותיים

לראשונה בארץ- במרכז הרפואי לגליל: ניתוח הסרת מפרקי לסת והחלפתם במפרקים מלאכותיים . בוצע תחילה באמצעים וירטואליים יממה לפני הניתוח.

ניתוח להסרת מפרקי לסת תחתונה דו צדדית (Temporomandibular joints) והחלפתם במפרקים מלאכותיים, נחשב לניתוח סבוך ומורכב ומקרים בודדים בוצעו בישראל.

במעבדת התלת ממד היחידה בצפון הפועלת במרכז הרפואי לגליל, בוצע לראשונה בישראל תכנון לניתוח אותו ביצע צוות רפואי באמצעות מכשור וירטואלי Virtual reality surgery בו דימו הליכים וקשיים אפשריים שעלולים לקרות בניתוח עצמו. כיממה לאחר מכן, יושמה ההצלחה של הניתוח הווירטואלי אצל מטופלת תושבת הצפון בת 48, אשר סבלה שנים רבות מכאבים עזים בפרקי הלסת עקב אוסטאוארתריטיס (דלקת מפרקים ניוונית), שהגבילה אותה בפתיחת הפה ופגעה קשה מאוד באיכות חייה. לאורך השנים עברה מספר ניתוחים במרכזים רפואיים אחרים אך אלו לא צלחו.


ניתוח להסרת מפרקי לסת. צילום יחצ

לפני כשלוש שנים הגיעה לטיפול במחלקה לכירורגיית פנים ולסתות, במרכז הרפואי לגליל ונבדקה על ידי מנהל המחלקה, פרופ' סאמר סרוג׳י, לצורך התאמת טיפול ופתרון למחלתה. פרופסור סרוג'י נחשב מומחה מוביל בתחום בארץ והעולם ועבר בסיום התמחותו, השתלמות מקיפה במרכז הבפטיסטי במיאמי שבארה"ב, שכללה אבחנה אנדוסקופית וטיפול במחלות פרקי לסת והחלפת מפרקים. במקרה הנוכחי הבין כי מדובר במקרה סבוך הדורש מענה ניתוחי שטרם בוצע עדיין בארץ.

פרופ' סאמר סרוג'י: "לאורך תקופת הבדיקות, הטיפולים והמעקב אצלנו, עברה האישה אנדוסקופיה של מפרקי הלסת, שטיפות של מפרק הלסת והזרקת טיפול תרופתי למפרקים, אשר הקלו על החולה ושיפרו את איכות חייה, אך ההטבה הייתה מוגבלת לתקופה מסוימת לאחר הטיפול. עקב כישלון של כל הטיפולים השמרניים, הוחלט על טיפול בחולה באמצעות ניתוח להחלפת פרקי לסת דו צדדי על ידי משתלים מותאמים אישית בעזרת הדפסת תלת-מימד".

ההכנות לניתוח המורכב, החלו בתכנון קפדני והדפסות של מודלים תלת -ממדיים של הלסת והפנים במעבדת ה-3D של מחלקת כירורגיית הפה פנים ולסתות, והמשיכו בהדפסת המשתלים בארצות הברית. הייחודיות במקרה הזה היתה בהחלטה כי הצוות יבצע ניתוח מקדים באמצעים הווירטואליים באמצעות תוכנות שנרכשו מחו"ל ונחשבות למתקדמות בתחום. 

הניתוח למחרת בו ייושמו הלקחים השונים, התבצע בשני צוותים, צוות שניתח את המודלים הממוחשבים וצוות שניתח את החולה. בכל שלב של הניתוח הצוותים שידרו בזמן אמת את המיקום והכיוון של המשתלים, דבר שהעלה רמת הדיוק בניתוח ומניעת סיבוכים עתידיים. הניתוח בוצע על ידי מנהל המחלקה, פרופ' סאמר סרוג׳י, הרופאים הבכירים: ד״ר פארס קבלאן וד״ר חוסאם זריק ובשיתוף מתמחי המחלקה. הניתוח עבר בהצלחה רבה, וללא סיבוכים, כעת מצפים לשיפור ניכר באיכות חייה של החולה שיורגשו בתקופה הקרובה. פרופ' סרוג'י הדגיש, כי הניתוח המקדים סייע רבות בצמצום קשיים אפשריים וכן, מסייע במתן מענה שיאפשר לחולה התאוששות מהירה יותר מהניתוח.

מנהל המרכז הרפואי לגליל, ד"ר מסעד ברהום: "המרכז הרפואי לגליל שם לו כמטרה לשלב את מיטב הטכנולוגיות החדשות הקיימות בעולם במגוון תחומי הכירורגיה. אני מבקש לברך את פרופ' סרוג'י וצוותו על ביצוע הליך ראשון מסוגו בארץ, שהוביל לביצוע ניתוח מורכב בצורה מקצועית ויעילה, שתסייע גם למטופלת להחלים מהר יותר ולצוותים לצבור ניסיון מהשימוש במכשור הווירטואלי. הקידמה הרבה שחלה בשנים האחרונות באה לידי ביטוי במחלקות ויחידות רבות במרכז הרפואי וזאת, כחלק ממתן שירות רפואי מקצועי ואנושי לקהילה שלנו בגליל".

ערכה: נדיה היבא
הצילום באישור שימוש היחצ


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.