יום ראשון, 12 באוקטובר 2025

מסעדת פטרה - טעמים מהקווקז מול חוף הים של אשדוד

לפעמים לא צריך לנסוע רחוק כדי להרגיש בחו"ל – פשוט צריך להגיע לחוף הים, להתיישב מול הגלים, ולתת לביסים ולטעמים לקחת אותך למקום אחר לגמרי. ככה הרגשתי כשישבתי במסעדת "פטרה". מסעדה בסגנון גרוזיני-ים תיכוני שמרגישים בה כמו במסע בזמן בטעמים ובאווירה הייחודית במקום.

המסעדה ממוקמת ממש על קו המים בחוף הקשתות שבאשדוד, במבנה קשתות יוצא דופן שנראה כבר למרחוק, עם נוף לים הפתוח, בריזה נעימה, רחש גלים, מוזיקה גרוזינית שמתנגנת ברקע בלי להפריע, וצלחות עמוסות שמגיעות לשולחן אחת אחרי השנייה,  כולן צבעוניות, נדיבות, ומלאות  בריחות ובטעמים. ניתן לשבת לאכול במקום פתוח על החוף או במתחם סגור וממזוג. במקום יש גם חדר לארועים פרטיים.

תפריט חדש במסעדת פטרה באשדוד צילום ליאור אשכנזי 

סלט אנדיב רוקפור רימון וויניגרט בין המנות החדשות במסעדת פטרה אשדוד
צילום ליאור אשכנזי 
החינקלי- כיסונים רכים ולחים מבושלים עם תיבול עדין בדיוק כמו שצריך ולצד זה, וצלחות שמגיעות לשולחן אחת אחרי השנייה של מנות דגים, פירות ים, סלטים ותוספות שונות, יין וקוקטיילים נפלאים, וכל זה באווירה ביתית, רגועה, לא מתאמצת ותוסיפו לזה מקום נקי, שירות אדיב ונעים במיוחד, והכי כיף להרגיש שיש זמן לשבת, לטעום, לנשום עמוק מול הים.

המסעדה מתרעננת בימים אלה עם תפריט חדש, צבעוני ומפתיע המביא עמו בשורה מרעננת לסועדים. מדובר בתפריט עשיר ומקורי, פרי יצירתם של בעל המסעדה סימו בן חובל והשף הראשי והיועץ הקולינרי בל מילר, ששקדו על התאמתו המושלמת לאווירת סוף הקיץ והחיך הישראלי.

מסעדת פטרה. מנות חדשות מהתפריט החדש. נדיה היבא

מנות חדשות מהתפריט החדש. צילום: נדיה החבא
הופתעתי לראות שתפריט המסעדה הוא בעצם ספר עם פירוט של עשרות מנות מצולמות הכוללות מחירים (פתרון נהדר לדוברים שפה זרה ושלא יודעים עברית) בקטגוריות שונות: מבחר של סוגי עסקיות, בוקר טוב פטרה, עשרות מנות בפותחים שולחן, מבחר מרקים שונים, סלטים, מבחר גדול של מאכלים גאורגים, בשרים, המבורגרים, מנות מהמטבח האיטלקי, מבחר מנות דגים, פירות ים וכמובן גם קינוחים, יינות ומבחר קוקטלים.

המסעדה הוותיקה והידועה משלבת בין המטבח הגיאורגי האותנטי המסורתי כמו, אימרולי עלים, לובואני, 
חורציאני, חאצ'אפורי ועוד לבין מנות בשרים, פירות ים, מאפים מיוחדים ומנות בוקר מוקפדות וכעת מגיע שדרוג עונתי מרגש עם מנות חדשות שממש לא כדאי לפספס:

פריטטה אגוזים ניגזוויאני – פשטידת ירק, שום ואגוזים בתנור אבן
צילום ליאור אשכנזי 

טרטר פילה בקר אנשובי צלפים וביצת שליו על בריוש     צילום ליאור אשכנזי 
בין המנות החדשות המצויינות  והמומלצות בתפריט:
ברי בתנור – גבינה אישית אפויה עם ריבת שרי, אגוזי מלך וטימין (69 ₪)
שיפוד פילה בקר – כ-200 גרם פילה עם ציר בקר וטוסקנה (129 ₪)
טרטר פילה בקר – עם אנשובי, צלפים וביצת שליו על בריוש (109 ₪)
מרק כיסוני ים – סרטן חצוי, מולים וכיסונים ממולאים בפירות ים (88 ₪)
פילה בקר עם קרם חמאת בוטנים – 220 גרם פילה סגור בתנור (168 ₪)
בריוש אסאדו – נתח קשתית מפורק על לחם בריוש עם איולי שיפקה חריף (116 ₪)
פאי רועים – שכבות בשר קצוץ, פירה וגבינה מוקרמת (102 ₪)
כיסוני ים ברוטב שום ויין – 7 יחידות (82 ₪)
סלט אנדיב – עם רוקפור, גרעיני רימון וויניגרט הדרים (78 ₪)
פסטה עלומה – עם פטריות יער, ביצה עלומה וטוסקנה (82 ₪)
פסטה קארי וקרם קוקוס שעליו מונח פילה לברק משופד (118 ₪)

בגזרת ארוחת הבוקר יש מנות חדשות, המוגשת בימים א'-ה' בין השעות 09:00-17:00 
בשישי עד  שעה 12:30, ובשבת עד שעה 11:30.
בוקר בשרי – מקושקשת על בריוש, רוטב הולנדז, נקניקיית אנגוס וחרדל (89 ₪) 
ופריטטה אגוזים ניגזוויאני – פשטידת ירק, שום ואגוזים בתנור אבן (74 ₪)

בריוש אסאדו – נתח קשתית מפורק על לחם בריוש עם איולי שיפקה חריף.
צילום: נדיה היבא

מנה חדשה מהתפריט החדש. צילום נדיה היבא
כל המנות במסעדה מיוצרות במקום על ידי צוות מיומן המתמחה במטבח הגיאורגי, בהובלת השף הראשי והיועץ הקולינרי בל מילר. הבצקים מיוצרים במקום ונאפים בתוך תנור אבן כנהוג בגיאורגיה והמרקמים, התבשילים והמילויים מקורם במתכונים עתיקים. הטריות מורגשת בכל מנה ומנה. הריחות והטעמים פשוט מדויקים.

המסעדה עברה בשנה האחרונה שיפוץ מקיף, כולל הכפלת שטחה והקמת מטבח פרונטלי מרווח המאפשר שירות איכותי ליותר מ-350 סועדים בו זמנית.


אם אתם באזור ורעבים מסעדת "פטרה" לגמרי שווה עצירה, ואם לא, ממליצה לתכנן את הטיול הבא שלכם לפי המיקום של המסעדה. 

קינוחים מתוקים מהמטבח הגאורגי במסעדת פטרה. צילום: נדיה היבא

מסעדת פטרה על הים. צילום נדיה היבא
המסעדה לא כשרה.
לאתר המסעדה- לחצו כאן

כתובת: רחוב מפקורה 1, אשדוד

(בצמוד למסעדה יש חניון גדול)
שעות פתיחה: ימים א-ש, בין השעות 09:00 בבוקר עד 01:00 בלילה
טלפון להזמנת מקום, אירועים ומשלוחים: 08-8651610

קרדיט לצילומים: ליאור אשכנזי - התמונות מאושרות לפרסום ללא תמורה, נדיה היבא 

יום ראשון, 5 באוקטובר 2025

מה כדאי לדעת על האתרוג בארבעת המינים לפני חג סוכות?

חג סוכות ממש כאן מעבר לפינה, ורגע לפני שתקנו אתרוג כדי לשלבו יחד עם ארבעת המינים לסוכה ולבית הכנסת, כדאי לכם לדעת מספר דברים על האתרוג  בארבעת המינים.

בסוכות מתקיימת מצוות ארבעת המינים שאחד מהם הוא האתרוג. מצווה זו מסמלת שארבעת המינים רומזים לסוגים שונים בעם ישראל וכאשר מחברים אותם יחד זה מסמל את אחדות העם. האתרוג הוא פרי ולכן היחיד מבין הארבעה שיש לו גם טעם וגם ריח וניתן לאכול אותו.

🍋האתרוג הגיע במקור מדרום-מזרח אסיה, אך כיום מגדלים אותו ברחבי העולם, כולל בישראל. פרי זה הוא אחד מחמישה פירות הדר טבעיים, שלא עברו הכלאה טבעית או מלאכותית. האתרוג בעל קליפה עבה ומחוספסת בצבע צהוב, בעלת ניחוח עז ובפנים פלחים קטנים. בקצה האתרוג נמצא הפיטם. בקרב חוקרים חלוקות הדעות מתי הגיע האתרוג לאזורנו אך ממצאים ארכיאולוגיים וציורים על מטבעות יהודיים עתיקים מעידים כבר בתקופת בית שני מעידים שהוא היה נפוץ בארץ ישראל. בתקופות מאוחרות יותר שימש האתרוג כסחורה יקרת ערך שהובלה מישראל ומארצות אגן הים התיכון לקהילות יהודיות באירופה, במיוחד לקראת חג הסוכות.

אתרוג באדיבות חלי ממן 
🍋כמו שאר פירות ההדר, האתרוג מכיל ויטמין C בכמות גבוהה, דבר שעוזר לחיזוק המערכת החיסונית ולהגנה מפני רדיקלים חופשיים. בנוסף, האתרוג עשיר באשלגן ומגנזיום, שני מינרלים החשובים לשמירה על בריאות הלב ולחץ הדם.

🍋האתרוג ידוע ברפואה העממית בסגולות רפואיות רבות, ביניהן הקלה בכאבי בטן וגזים, מניעת צרבת, שיפור תפקוד הכליות וסיוע בטיפול והחלמה של פצעים. יש אף המייחסים לו סגולות בתחום הפריון והלידה. מחקרים בניסויים במעבדה מצאו כי לעלי תמציות מעלי האתרוג הראו יכולת להפחית רמות סוכר בדם, ככל הנראה בזכות נוכחות פלבונואידים ונוגדי חמצון. ממצא זה משתלב עם המסורת העתיקה שראתה באתרוג צמח בעל סגולות רפואיות.

🍋למרות שהאתרוג לא נועד למאכל, שמן האתרוג משמש כחומר גלם בתעשיית הבשמים והקוסמטיקה, בזכות הניחוח העז והמרענן של קליפתו. יש הנוהגים להכין מהאתרוג ריבה או קליפות מסוכרות אחרי סוכות.

🍋האתרוגים המשווקים לרוב למצוות ארבעת המינים מרוססים בחומרי הדברה כדי לשמור על המראה החיצוני שלהם לחג. לכן, מומלץ להימנע מאכילתם לאחר החג. במידה ומעוניינים בכך כדאי לרכוש אתרוג שגודל בשיטות אורגניות. אחד השימושים הקולינריים העיקריים הנעשים באתרוג זו ריבת אתרוגים בה ניתן להשתמש למאפים מתוקים שונים. מבחינת הערכים התזונתיים שיש באתרוג, ניתן להנות מהם על ידי אכילת פירות ההדר האחרים הבטוחים לאכילה.

המידע באדיבות אפרת בן שץ פורשיאן, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, בחלי ממן, מייסדת רשת המתמחה באורח חיים בריא.

קרדיט לצילום:  חלי ממן - מאושר לשימוש ללא תמורה